Bauhaus és el nom que rep la primera escola de disseny del s. XX el qual no només representa un centre d’ensenyaments si no que es va convertir en un moviment artístic internacional de l'arquitectura, l'art, el disseny, el teatre i la música.
El nom és derivat de la unió de les paraules en alemany "Bau": construcció i "Haus": casa.
L’escola és sorgida de la unió de l'Escola de Belles Arts amb l'escola d'Arts i Oficis per mitjà de l'arquitecte Walter Gropius a Weimar i coneguda oficialment com la Staatliches Bauhaus ( "Casa de la Construcció Estatal"). Va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO l’any 1996.
L'Objectiu de l'escola, era reformar l'ensenyament de les arts per aconseguir una transformació de la societat burgesa
Va ser tancada l’any 1933 per les autoritats de Prussia del partit nazi.
Tenien un ideal en comú: artistes i artesans hauran de treballar junts en la construcció del futur, combinar l’arquitectura i les arts aplicades amb les tècniques industrial i les necessitats dels indivís.
La Bauhaus és sinònim de modernitat, de colors primaris, noves concepcions de l'espai i de la forma i integració de les arts.
L'escola va tenir la seva seu a tres ciutats: Weimar, Dessau i Berlín en què es distingeixen tres etapes diferents. En cada etapa es destaquen artistes diferents.
1rª Etapa:
Encarregat del taller de metalls
Johannes
Itten
Oskar Schlemer
Portava el taller de teatre i era considerat molt important dins el programa de l'escola per la seva naturalesa d'activitat social que combinava diversos mitjans d'expressió.
2nª Etapa:
Theo van Desburg
Pintor, arquitecte i teòric, va crear a Holanda la revista i el moviment De Stijl i en arribar després a Weimar, va exercir una influència decisiva en els estudiants i en Gropius, que acabaria portant a l'escola a prendre un altre rumb.
László Moholy-Nagy
Va ser un artista molt proper a Van Doesburg, va suposar la introducció a l'escola de les idees del constructivisme rus de El Lissitzky i Tatlin, que advocaven per un art comunal, basat en la idea i no en la inspiració. Va abandonar l’escola el 1928.
Herbert Bayer
Va ser el publicista més destacat de la Bauhaus i Gropius el va nomenar director d'impressió i publicitat
3rª Etapa:
Ludwig Mies van der Rohe
Es va incorporar a l'escola com el seu director d'arquitectura. A principis dels anys 1930, Mies va servir breument com l'últim director de la Bauhaus.